Inmiddels is het bij niemand in Lamswaarde meer onbekend: ’t Broodhuisje. De afgelopen maanden is er vanuit ’t Heilig Land én daarbuiten al volop lekkers gekocht bij het nieuwe bakkerswinkeltje. Eigenaresse Sarah Debeir vertelt over hun verhuizing, het warme welkom in het dorp en natuurlijk over hun dorpsbakkerij.
De goede sfeer bleef hangen
‘Dennis zijn oma, Dora Smits, heeft altijd in Lamswaarde gewoond. Toen hij klein was, ging hij vaak bij haar op bezoek. Ik had hem al regelmatig over het dorp horen vertellen. Toen we in 2018 onze zoektocht in Nederland naar een gezellig huis, in een kindvriendelijke plaats mét een dorpse mentaliteit startten, kwamen we op een gegeven moment in Lamswaarde terecht. We passeerden het dorp toen we van een bezichtiging in Kloosterzande kwamen. We reden erdoor en op dat moment werd er toevallig net carnaval gevierd. De sfeer die er toen was, die bleef hangen! We zijn op een later moment nog eens teruggekomen om het dorp te verkennen en dat beviel ons heel goed. Vanaf dat moment zijn we bewust gaan zoeken naar een huis in Lamswaarde. Gelukkig vonden we heel snel onze droomwoning en na twee maanden konden we al verhuizen.
Direct opgenomen in het dorp
We voelden ons vanaf dag 1 thuis in Lamswaarde. De eerste week zaten er zelfs kaartjes van onze directe buren in de brievenbus met een warm welkom. De mensen hier zijn heel open, warm, vriendelijk en behulpzaam. Ze hebben ons direct opgenomen in het dorp. We kijken er nu ook alweer naar uit om weer gezellig wat te gaan drinken in Café De Koning of om bij speciale gelegenheden naar restaurant State te gaan. Fantastisch vinden we dat! Ook ons haar knippen, voeten verzorgen, wenkbrauwen in vorm zetten én onze kleding retoucheren doen we met veel plezier op het dorp. En ook elektriciteitswerken en verzekeringen kunnen we hier gewoon regelen. Alles is om de hoek!
Naar school gaan in Lamswaarde is leuk!
Ook onze zoon Owen voelde zich snel thuis in Lamswaarde. Toen hij in het vijfde leerjaar (groep 7) zat heeft hij een paar dagen meegedraaid op Basisschool ‘De Oostvogel’. Dat beviel hem zo goed, waardoor hij met veel plezier groep 8 op De Oostvogel heeft gedaan. Hij heeft in dat jaar enorm veel geleerd. Samenwerken met anderen en ook werken met een chromebook. Op De Oostvogel worden veel meer praktische lessen gegeven. Owen mocht bijvoorbeeld met zijn groepje tijdens de taalles een Powerpoint maken en ze keken ook elke dag naar het Jeugdjournaal. Engelse les vond Owen ook leuk. Ze beluisterden soms een liedje en daarna mochten ze de zinnen vertalen. Ook wij vinden het heel fijn dat hij hier nog 1,5 jaar naar school is gegaan. Hier mogen kinderen nog echt kind zijn en ze ervaren ook geen prestatiedruk. Ze kunnen vooral zichzelf zijn. Naar school gaan is gewoon leuk! Daarnaast zijn de juffen en meesters op De Oostvogel ook echt een team, de drempel om ze aan te spreken is zeer laag.
Brood rondbrengen op de bakfiets
Dennis is een bakker in hart en nieren. Hij heeft altijd in ambachtelijke bakkerijen gewerkt. Inmiddels hebben we hier op het dorp ons eigen bakkerijtje geopend: ’t Broodhuisje. Op dit moment bieden we al volop broodjes, koffiekoeken, chocolade en gebak aan. Brood verkopen we nog niet, omdat daarvoor nog een grote verbouwing nodig is. Die is in volle gang! We gaan hier nog een crowdfundingscampagne voor opzetten om de verbouwingen te financieren. Als we dit allemaal rondkrijgen, hopen we in maart écht van start te kunnen gaan met brood. Ons plan is dan ook om op maandag en dinsdag broodrondes te doen. Wie weet zijn er wel zoveel bestellingen in het dorp, dat we de broden met de bakfiets kunnen rondbrengen! We vinden het in ieder geval ongelofelijk hoe enthousiast de mensen zijn over ons bakkerijtje. Dat zorgt ervoor dat we dit met heel veel plezier doen.’